Kausi 2024 – suunnitelmat ja tavoitteet

Treenikausi on nyt saatu kivasti käyntiin ja tulevan kauden suunnitelmatkin alkavat olla selvillä. Jo monena vuonna kauden kisakalenterin suunnittelu on tuottanut vaikeuksia, koska upeita kisoja ja seikkailuja olisi niin valtavat määrät. Varsinkin ultria kisatessa pitää olla todella tarkkana kokonaiskuorman kanssa ja jättää kisojen väliin riittävästi aikaa myös palautumiselle sekä ominaisuuksien kehittämiselle. Itse olen koko ultrajuoksu-urani aikana valinnut joka vuodelle 2-4 pääkilpailua, jolloin olen joutunut väkisinkin jättämään joitain “bucket list" -kisoja ja seikkailuja tulevaisuuteen. Olen kuitenkin jälleen tosi motivoitunut ja innoissani tulevan kauden suunnitelmista!

Voimapainotuksella kohti Istriaa

Aloitin treenijakson joulukuun alusta voimapainotuksella. Tarkoituksena on kasvattaa suhteellista voimaa pääosin maksimivoimatreeneillä nousujohteisesti kohti kevättä. Myös hiihtoa tulee tehtyä joulu- ja tammikuussa paljon, minkä jälkeen helmikuusta eteenpäin lähden selkeästi nostamaan juoksumääriä. Kauden ensimmäinen kisa tulee olemaan 100 miles of Istria by UTMB huhtikuun alussa, joten valmistavia juoksutreenejä on hyvä alkaa tekemään jo helmikuussa. Maaliskuun alussa pääsen kuukaudeksi erinomaisiin olosuhteisiin treenaamaan, kun lähdemme kisamaisemiin Kroatiaan treenileirille. Tarkoitus on valmistautua kisareitillä Istrian kilpailuun asti, minkä jälkeen matkustamme heti kotiin palautumaan. Tavoitteeksi Istriaan olen asettanut 19 tunnin alituksen, mikä olisi 40 minuutin parannus tämän vuoden aikaani.

NUTS Karhunkierros oli ensimmäinen satamailiseni vuonna 2016 ja on sen jälkeen ollut lähellä sydäntä. Vielä kun tänä vuonna Karhunkierros jäi väliin vauvan syntymän vuoksi, niin ensi kaudella haluan ehdottomasti päästä mukaan. Rukalla on aina hieno tunnelma ja on siistiä päästä näkemään kaikkia vuosien varrella tutuksi tulleita polkujuoksijoita. Tarkoitus on juosta perusmatka eli 166km ja tavoitteeksi olen asettanut uuden reittiennätyksen.

UTMB 170km & +10000m kolmatta kertaa päätavoitteena

Karhunkierroksen jälkeen fokus siirtyy selkeästi UTMB:lle valmistautumiseen. Kisa on jo kolmatta kertaa kauden päätavoitteeni. Kesäkuussa lähden hakemaan hieman isompia mäkiä Lapista ja tarkoitus on leireillä Ylläksellä 2-3 viikkoa. Heinäkuun lopussa taas suuntaamme korkean paikan leirille Ranskaan tekemään viisi viimeistä valmistavaa viikkoa ennen kovaa koitosta Mont Blancin ympäri. UTMB:lle olen asettanut tavoitteeksi juosta alle 22 tuntia ja 30 minuuttia.

UTMB:n jälkeen otan varmasti useamman viikon tosi kevyesti palautellen, mutta tarkoitus on lähteä vielä marraskuussa Ruotsiin juoksemaan Kullamannen 100 miles by UTMB. Juoksin Kullamannenin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja reissu oli sen verran hauska kokemus, että haluan kokea sen uudestaan. Ajattelen myös, että pystyn paremmalla valmistautumisella parantamaan omaa suoritustani huomattavasti, mikä myös motivoi lähtemään uudestaan Kullabergin pimeyteen. Kullamannen olisi siis jälleen kauden päätöskisa, jonka jälkeen olisi tarkoitus palautella kunnolla ennen treenien jatkamista.

Kova kausi edessä, mutta olen valmis tekemään jälleen valtavasti hommia, jotta olisin entistä rautaisemmassa kunnossa kisojen koittaessa. Tärkein tavoite tulevalle kaudelle kuitenkin on pysyä terveenä ja nauttia juoksusta. Ennen tämän vuoden loukkaantumista olin telakalla edellisen kerran vuonna 2018 eli väliin mahtui yli viisi vuotta säännöllistä juoksuharjoittelua. Toivotaan, että saisin taas vähintään viiden vuoden terveen jakson, minkä kautta varmasti kuntokin nousisi tavoitteiden mukaisiin mittoihin.

Toivotan oikein rentouttavaa joulun aikaa kaikille ja terveitä juoksukilometrejä vuodelle 2024! :)

Previous
Previous

Istria 169km & 6850m – kisaraportti

Next
Next

Isojen muutosten vuosi – kauden 2023 yhteenveto